A szavak ereje!

Szavakban gondolkodunk, szavakat használunk a beszédben, szavakat hallunk. A szavak vesznek körül. Szavakat használunk, hogy kifejezzük érzéseinket, örömünket, félelmeinket, fájdalmainkat, frusztrációnkat, zaklatottságunkat. Az esetek többségében nem vagyunk tudatában annak, hogy az általunk használt szavak milyen hatással vannak önmagunkra illetve hogyan hatnak saját magunkra. Akár egy szó megváltoztatása is hatással van a kommunikáció minőségére. Az általunk használt szavak meghatározzák a sikereinket (vagy éppen hozzájárulnak a kudarchoz) kapcsolatainkat, viselkedésünket, hangulatunkat, egészségi állapotunkat, még a boldogságunkat is.

Egy adott szó, különböző embereknek különbözőt jelenthet. Bizonyos szavak bizonyos emberek számára szimbolikus jelentősége lehet, ami azt eredményezi, hogy eredetileg szándékozottól teljesen eltérő jelentést és benyomást keltenek. Hiba lenne azt feltételezni, hogy ha valami egy bizonyos jelentéssel bír valaki számára, ez mások számára is ugyanazt jelentheti.

Amikor valaki bizonytalan vagy aggodalmaskodik, akkor az amit hall, sokkal inkább fenyegetésként hat, mint amikor magabiztos és erőforrásokkal teli állapotban van. AZ hogy az egyén mit hall és ért meg, amikor valaki beszél hozzá, nagymértékben a saját tapasztalatain és hátterén múlik. Ahelyett, hogy azt hallaná meg amit mondanak, azt hallja amit a képzelete mond a hallottak alapján.

Mindennapi kommunikációnk során gyakran használunk olyan szavakat melyek félreértéshez vezetnek, néhány példa:

1. a “NE vagy NEM” szó: az agy számára értelmezhetetlen tagadás. Ha azt mondom, hogy “Ne gondolj egy rózsaszín elefántra” mire fogsz gondolni? vagy Ne habozz, ne szalaszd el ezt a lehetőséget, ne érts félre, ne várj, ne menj most, ne felejts el. Amikor a “NE vagy NEM” szót használom a kommunikációban akkor tulajdonképpen közlöm a másikkal, hogy én mit nem akarok hogy ő megtegye. például mondom a gyereknek: ” ne lépj bele a tócsába” és mit csinál a gyerek? a tócsa közepébe ugrik (ismerős, ugye?). Helyette a következőket használom: Használd ki a lehetőségeket, Emlékezz, Kérlek értsd meg, Cselekedj, Indulj most. ..

2. a REMÉNY szó: nagyon érdekes szó, tulajdonképpen nincs vele gond, csupán a jelentése félreértelmezett. Megfigyeltem hogy, amikor a remény szót használtam két kép jelent meg az agyban, az egyiknek a pozitív míg a másiknak negatív a kimenetele, tehát 50-50% az esélye. Helyette inkább az “Előre lát” szót érdemes használni, kivéve amikor csak reménykedni lehet az adott szituációban. Óriási különbség van amikor azt mondom, hogy “remélem, hogy valami megtörténik ” és amikor azt mondom, hogy “előre látom, hogy valami megtörténik”. Céloknál, eredményeknél érdemes az “előre lát” szót használni.

3. PRÓBÁLNI szó: a próbálni szóban már hibát feltételez, benne a hiba. A próba csupán egy kísérlet. Helyette a “tud” szót érdemes használni.

4. ELVESZETT szó: egy szeretett személy elvesztése (meghalt). Tárgyaknál “rossz helyre tettem” a kulcsot, az aktát…

5. DOLOG szó: például “ez nem olyan dolog” vagy ” megmutatom a dolgaimat”…. Helyette pontosan írd le azt amire gondolsz: a kocsim, a fénykép, a kreatív termék.

6. UTÁLOM szó: helyett ” Idegenkedés, Ellenszenv, Elégedetlen. Az utálom szó nagyon erős érzelmi szó. Azt szokták mondani, hogy a nyelv/beszéd rákja.

folyt.köv.

Címke: , , , , ,
Kategória: Bejegyzéseim

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>