EMDR

EMDR “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” (Szemmozgás Deszenzitizálás és Újrafeldolgozás) az egyik leghatékonyabb terápiás eszköz olyan beavatkozásoknál, amikor erős érzelmi stresszes állapotokat akarunk megoldani, melyeket traumatikus események emlékei okoznak. A módszert Dr. Francice Shapiro dolgozta ki 1987-ben.

A stressznek ez a fajtája – ha nem vagy nem elég hatékonyan kezelik – egy életen át fennállhat. Az EMDR kioldja a sejtmemóriából és az energiamezőből a traumatikus élményeket úgy hogy átkerülnek a normál emlékek közé, most már megfelelő érzelmi reakciókkal.

További hatása a módszernek, hogy a korábban elnyomott emlékek és érzelmek felszínre bukkanhatnak amíg a kliens támogató és biztonságos környezetben van a terápiás ülés ideje alatt.

A módszer alkalmazása terjed lámpaláz, vizsgadrukk, önértékelési problémák, fóbia, rémálmok, teljesítmény kényszer esetén, sportolóknál, művészeknél és vezetőknél.

Ezt a technikát – ugyan egyszerűbb és némileg eltérő formában – évszázadokkal korábban az inkák is használták. Olyan gyermekek megsegítésére, akik érzelmi sérülést okozó élményeken mentek keresztül.

Más beavatkozások 30%-os gyógyulási arányt érnek el évekig tartó kezelések alatt. Ezzel szemben az EMDR elképesztő arányban, kb. 80%-ban eredményes és gyakran csak egy ülés szükséges.

A kedves kliens – a módszer alkalmazása előtt – számítson egy alapos és részletes kikérdezésre a fennálló tünet/-ekről.