NLP

Mi is az az NLP?

Az NLP az emberi kiválóság tanulmányozása.
Az NLP az a képesség, hogy gyakrabban legyünk a legjobb formákban.
Az NLP a neurolingvisztikus programozás kifejezés rövidítése.

Nézzük, hogy mit is jelent az NLP rövidítés.
Neuro: az idegrendszerre utal, a külvilágból jövő információk érzékelésének különböző módjára (látás, hallás, tapintás, ízlelés és szaglás) és arra, hogyan kódoljuk élményeinket.

Lingvisztikus: a nyelvet jelenti, azt a képességünket, hogy a szavakon keresztül kifejezzük belső világunkat, beleértve a „hangtalan” nyelvet (mozdulatok, gesztusok) is, amely tükrözi gondolkodásunk szerkezetét.

Programozás: a komputerek világából kölcsönzött kifejezés, a gondolatainkban rejlő folyamatutasítások sorrendjére utal (mentális programok szerkezete), amely lehetővé teszi a kitűzött célok elérését. Ha megváltoztatjuk mentális programjainkat, megváltoztathatjuk viselkedésünket.

Hogyan jött létre az NLP?

Az NLP megalkotói Richard Bandler és John Grinder olyan emberek viselkedését tanulmányozták, akik kiváló eredményeket értek el szakterületükön mint: Fritz Perls, Virginia Satir, Milton Erickson (terapeuták), Alfred Korzybski és Noam Chomsky (nyelvészek), Gregory Bateson (antropológus) és Paul Watzlawick (pszihológus/pszihoanalitikus).

A felsorolt személyek mind kiválóak vagy kiválóak voltak a szakterületükön, de nem létezett egy olyan módszer, amellyel tudásukat a lehető leghatékonyabban továbbadhatták volna. Az NLP létrehozói ezért alkották meg a modellezést, amivel leírták és taníthatóvá tették ezeket a kiváló képességeket. Ez nagy eredmény volt, hiszen a módszert bármilyen területen alkalmazhatjuk a sikeres működés háttérszerkezetének felderítésére, ennek révén a siker elérésére. A modellezés alapvető fontosságú az NLP-ben. A legtöbb technikája a kiváló képességekkel rendelkező egyének megfigyeléséből, majd ennek leírásából és tanulhatóvá tételéből jött létre.

Miben tud segíteni neked az NLP?

- Korlátozó hiedelmeidet átformálhatod támogató hiedelmekké

- Megszabadulhatsz a nem kívánt szokásaidtól, fóbiáktól, kényszertől

- Feloldhatod belső ellentéteidet

- Hasznos tulajdonságokká alakíthatod a múlt gyötrelmeit

- Barátokat szerezhetsz és megtudhatod, miként lehetsz szimpatikus bárkinek

- Megtanulhatod kezelni érzelmeidet

- Többre lehetsz képes, mint legirigyeltebb példaképed

- Gyorsabban és könnyebben tudsz tanulni

- Elérheted a korábban általad hihetetlennek minősített céljaidat

- Élvezheted azokat a tevékenységeket is, amelyektől korábban féltél